Kronen en bruggen

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal, zirkonium, en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wat is een brug?

behandelingen-kroonEen brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
 Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of  kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

 

Wanneer kan een brug nodig zijn?

behandelingen-brugOm beter te kunnen kauwen door de ontbrekende kiezen te vervangen..
• Verbetering van het uiterlijk.
• Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
• Ter vervanging van een uitneembare prothese of plaatje in een vaste oplossing.
Indien 1 of beide tanden aan weerszijden te intact en gezond zijn om te beslijpen voor een brug kan een implantaat een goed alternatief zijn als duurzame oplossing.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

  • Porselein Zirkonium

Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit, ze geven het meest natuurlijke en esthetische resultaat. Ideaal voor mensen met een metaal-allergie.

  • Porselein Metaal

Er zijn kronen te verkrijgen met een edelmetalen basis zoals goud, palladium, en titanium.

Onderhoud van kronen en bruggen?

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren bij uw controles.

Hoe lang gaat een kroon of brug mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid. Door een ongelukje kan het natuurlijk voorkomen dat een kroon of een brug al voortijdig wordt beschadigd of dat er een stukje porselein afbreekt.

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een kroon of brug?

Na plaatsing kan, een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien, soms gevoelig zijn voor koude en warmte. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg de tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt. Soms kan het zijn dat er een nabehandeling plaatsvindt zoals een zenuwbehandeling.

Worden kronen en bruggen door de verzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per verzekering en pakket. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.

Bron : Ivoren Kruis