Spoedgeval

Spoed tijdens werktijden

Aan de balie zijn we bereikbaar van maandag t/m vrijdag.

Spoed buiten werktijden

Voor spoedgevallen buiten werktijden kunt u terecht bij de tandartsen van Mondzorg Poli Almere.

Gebitsprothese

Een gebitsprothese is een prothese die het hele gebit of een deel ervan vervangt. Een goede verankering van de prothese vergroot het gebruiksgemak.

Gebitsprothese

Een gebitsprothese is een prothese die het hele gebit of een deel ervan vervangt. Een goede verankering van de prothese vergroot het gebruiksgemak.

Functieherstel met een gedeeltelijk kunstgebit

Als u nog een aantal tanden en kiezen hebt, maar niet voldoende om lekker te eten en praten, kunt u een gedeeltelijk gebit nemen. Ook als het restgebit niet stabiel is, er kiezen van de bovenkaak uit gaan zakken of als de beet heel ongelukkig is zonder vervanging van de getrokken kiezen is een gedeeltelijk kunstgebit een manier om de beet te herstellen en daarmee niet alleen het restgebit te beschermen, maar ook de functie te herstellen. Zo kunt u weer normaal eten, praten en lachen.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor een gedeeltelijk kunstgebit. Vraag uw tandarts om advies.

Er zijn 2 soorten uitneembaar of gedeeltelijke prothese

  • Kunststofprothese
  • Metalenframeprothese
Gebitsprothese

Kunststofprothese

Bij deze prothese is de basis van kunststof en hierin zitten de ontbrekende tanden en/of kiezen vast. De prothese wordt volledig op het tandvlees gedragen en zit klem tegen de eigen tanden en kiezen.

Voordelen: een kunststofplaat is een goedkope oplossing om ontbrekende tanden en/of te vervangen. Als er later weer een tand of kies verloren gaat kan deze makkelijk aan het bestaande plaatje bijgeplaatst worden.

Nadelen: Een kunststofplaatje kan makkelijk breken en kan, doordat het strak tegen de eigen tanden en kiezen aanligt, schade veroorzaken. Dit kan tot gevolg hebben dat goede tanden en kiezen hierdoor beschadigt raken en verloren gaan. Doordat het volledig op tandvlees gedragen wordt slinkt het kaakbot sneller, waardoor plaatjes sneller los zitten en kunnen breken. 

Metalenframeprothese

Een metalenframeprothese is een prothese die als basis een metalenframe heeft. Deze prothese wordt voor 80% afgesteund op de eigen tanden en kiezen. Hiervoor worden door uw tandarts speciale steuntjes geslepen op de tanden en kiezen die als steunpunt dienen. Om deze tanden en kiezen komen metalen haakjes die voor het houvast zorgen. Op de plaatsen waar de tanden en kiezen ontbreken wordt het afgesteund op het tandvlees met kunststof en omvat het het metalenframe waardoor het aan het metaal vast zit.

Voordelen: het is een zeer stabiele oplossing die veel draagcomfort levert. Kans op breuk is zeer klein. Brengt geen schade toe aan het tandvlees en de eigen tanden en kiezen. Omdat een frame afsteund op de eigen tanden en kiezen zal er minder snel slinking van het kaakbot plaats vinden. Hierdoor zal een metalenframe beter blijven passen en langer meegaan.

Nadelen: een metalen frame is ten opzichte van een kunststofplaat duurder. Het is lastiger om er tanden en/of kiezen achteraf bij te zetten. Het kan zijn dat de haakjes die om de tanden en kiezen zitten in zicht komen als men praat of lacht. Er wordt wel rekening gehouden met de esthetiek, maar het is niet altijd mogelijk om de haakjes uit het zicht te houden.