Coronavirus

on mrt 15, 2020

15 maart 2021

Mondzorgpraktijken blijven ook na het afkondigen van de ‘lockdown’ volledig toegerust om elke vorm van zorg te verlenen aan patiënten die naar alle waarschijnlijkheid niet besmet zijn met het coronavirus COVID-19. Maar er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden.

Hoe maak je een afspraak?

Even aanwaaien voor het maken van een afspraak is er niet meer bij. Je zult eerst moeten bellen of mailen om een afspraak in te plannen. Kort voor je afspraak zal er door middel van een online vragenlijst naar je gezondheid worden gevraagd.

Anderhalve meter

Een overvolle wachtkamer is verleden tijd. Kom ook niet te vroeg voor je afspraak, de kans is groot dat je dan buiten moet wachten. In de behandelkamer geldt die regel overigens niet: de mondzorgverlener en assistent zitten zoals gewoonlijk boven op je lip.

Mondkapjes

Een mondzorgpraktijk wordt niet gezien als een publieke binnenruimte: mondkapjes zijn er daarom niet wettelijk verplicht. Maar de meeste tandartsen zullen je wel dringend vragen er eentje te dragen in de wachtkamer. Algemeen geldt: gooi voordat je de behandelkamer betreedt een éénmalig te gebruiken exemplaar weg bij het restafval; een wasbaar mondmasker berg je zo steriel mogelijk op, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Was vervolgens je handen en betreed dan pas de behandelkamer. Reinig na de behandeling weer je handen. Zet een nieuw wegwerpmasker of schoongewassen exemplaar op en verlaat dan de praktijk.

Hoe zit het met de veiligheid?

Mondzorgpraktijken voldeden altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden: medische mondkapjes gebruiken, handen desinfecteren en het schoonmaken van instrumenten zit in de natuur van mondzorgverleners. In de behandelkamer zie je geen veranderingen. Wel zul je merken dat je bij het betreden van de praktijk gevraagd wordt je handen te desinfecteren of te wassen. En daarna nergens meer aan te zitten. Probeer dus ook van je mondkapje en telefoon af te blijven.

 

 

 

 

Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. Als u daarom op één van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt dan verzoeken wij u om uw afspraak kosteloos te annuleren. Mocht u tussen dit bericht en de afspraak een van de vragen met ja beantwoorden dan verzoeken we u om de afspraak kosteloos te annuleren.
Vragen:
●Heeft u of een van uw huisgenoten/gezinsleden nu corona of bent u en uw huisgenoten/gezinsleden genezen van corona, korter dan twee weken geleden?
● Heeft u of een van uw huisgenoten/gezinsleden één of meerdere van de volgende symptomen behorend bij het coronavirus: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts of         benauwdheidsklachten?
●Bent u in thuisisolatie of zou u dat moeten zijn?
●Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

 

Informatie:
Er is wereldwijd sprake van een pandemie van besmetting met het coronavirus
Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijk bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol.
We verzoeken u daarna uw gezicht en zaken zoals uw mobiele telefoon niet meer aan te raken. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.
Nog wat extra aanwijzingen:
●Kom op uw afspraaktijd bij ons binnen, desinfecteer uw handen en neemt u s.v.p. boven in de wachtruimte plaats
●Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
●Kom alleen naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen (deze persoon neemt plaats in de behandelkamer of wacht tijdens de behandeling buiten)
● Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk, desinfecteer hierbij wederom uw handen.
Voor sommige behandelingen zullen we u vragen om 1 minuut uw mond te spoelen. We houden ons aan de Richtlijnen Infectiepreventie in Mondzorgpraktijken en hebben hiervoor alle     benodigde hygiënemaatregelen genomen.